Počeo otkup višnje – 60 dinara za prvu klasu

SMEDEREVO, 15. jun 2019 – Višnja je u smederevskom kraju dobro rodila, a pravo da predaju voće otkupnoj stanici imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. Otkup je počeo, kako je u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Smederevo potvrđeno za Podunavlje.info, u smederevskom kraju je zbog toga intenzivirana i berba ove voćne kulture.

Višnja je ove godine kvalitetna, rekli su nam proizvođači koji su ovih dana počeli sa berbom. S obzirom da je to voćna vrsta koja se većinom gaji radi industrijske prerade, to olakšava njen plasman nakon berbe. Naravno, ukoliko su proizvođači zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom.

Među prvim selima u kojima je počeo otkup su Kolari. Cena prve klase (krupan plod, bez crva), kako je rečeno za portal Podunavlje.info, iznosi 60 dinara, dok se nezaštićena, sitnija višnja otkupljuje po ceni 35 dinara za kilogram. Otkupljivač u Kolarima ima ambalažu, koju proizvođači mogu da koriste i vrate prilikom predaje roda.

Proizvođači poručuju da bi tokom branja trebalo da se obrati pažnja da se ne sakuplja plod sa crvom, zato što su otkupljivači po tom pitanju veoma rigorozni, pa celokupna količina samo zbog jednog pronađenog crva može da završi kao druga klasa, bez obzira na kvalitet višnje.

Otkup u ostalim selima smederevskog kraja, ukoliko već nije počeo, biće organizovan ovih dana, poput Vodnja, gde bi otkup višnje, kako nam je rečeno, trebalo da krene u utorak.

Foto: Podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!